Sådan får du den perfekte hjemmeside

Hvis du skal til at starte en ny hjemmeside op, er der virkelig meget at holde styr på. Mange detaljer der skal gennemtænkes, og indhold der skal produceres. Hvis du vil have et professionelt design og udtryk på hjemmesiden kræver det, at du sætter dig ordentligt ind i tingene, og det kan være en omkostningsfuld proces.

 

Alt efter om du har en nystartet virksomhed, en blog eller noget helt tredje, så er det super vigtigt, at dit design ser fornuftigt ud, så brugerne ikke forveksler din side med amatørarbejde.

 

Derfor er der mange virksomheder, der har specialiseret sig i at udarbejde hjemmesider for privatpersoner og mindre virksomheder, men du kan faktisk sagtens selv lave en flot side, hvis du ønsker at have maksimal indflydelse på processen.

De første faser

God planlægning og et godt design er et must, når du skal kreere en ny hjemmeside.

Du skal overveje, hvem der er din målgruppe, hvad formålet med siden er, hvad din URL skal være og så skal du selvfølgelig tænke over, hvordan siden skal bygges op.

 

Målgruppen er vigtig at få defineret, så du har en klar idé om, hvordan du skal formulere dig. Hvis du taler til en faggruppe, kan du bruge branchens fagsprog, men hvis du taler til udenforstående, skal det være mere forklarende og pædagogisk.

 

URL’en er også vigtig. URL betegnes også domæne, og det er egentlig bare hjemmesidens navn. Hvis du skal have en blog om politik, skal vil en side a la www.politikdebat.dk for eksempel være ganske fornuftig, mens en side som denne www.debatindlaegomdanskoginternationalpolitik.dk ikke kan bruges, da læserne aldrig vil finde frem til siden.

 

Designmæssigt skal du desuden tænke over, hvordan siden skal se ud. Igen kan målgruppen tænkes ind. Hvis det er et seriøst emne, skal du måske vælge et simpelt design, mens en satirisk hjemmeside kan være mere spraglet i sit udtryk.

 

Sørg desuden for at have hjemmesidens hovedbudskab øverst på siden og tænk kreativt. Prøv at få siden til at adskille sig fra andre hjemmesider, så man husker din side.

 

Etablering, test og feedback

Når du er klar til at gå i luften med hjemmesiden, skal du finde ud af om du vil programmere siden selv, hvilket der ikke er mange der har evnerne til, eller om du vil anvende CMS-skabeloner, som gør det nemt at lave sin egen hjemmeside.

 

Hvis du har evnerne, skal du selvfølgelig bare kaste dig ud i programmeringen, da du får frie tøjler til at lave alt, hvad du kan forestille dig, men hvis du ikke er IT-uddannet, er CMS-skabelonerne at foretrække. Her skal du blot udfylde forskellige punkter og så har du din egen hjemmeside.

 

Når den publiceres, skal den gennemtestes. Få prøvet den af fra alle mulige forskellige devices, og tjek at alle funktioner fungerer. Der findes intet mere uprofessionelt, end en hjemmeside med en masse funktioner, der ikke virker.

 

Og husk også at få feedback fra venner og kolleger. Så er du klar til at gå i luften med din nye flotte hjemmeside.