Kan e-cigaretter være din vej til at kvitte smøgerne?

Det korte svar er, ja. Det kan de i hvert fald. Men du skal ikke undervurdere problemet med at kvitte smøgerne. Nikotin, som er det mest vanedannende stof i cigaretter, er ekstremt vanedannende. Nikotin er en nervegift. Den bruges også som pesticid. Når bedstemorens stueplanter havde bladlus, lagde hun lidt tobak i blød, natten over.

Dagen efter, ville hun si opløsningen, fortynde den med vant og kom det i sprøjteflasken. Dagen efter var det slut med bladlusene.

Det er meget svært at bryde en nikotin vane. Stoffet bliver hængende i vores system i op til 7 år. Indenfor dette tidsrum, kan en enkelt cigaret få afhængigheden til at blusse op igen. Så vil du få et uimodståeligt trang til en smøg. Det kan ske selv om du ikke har ryget i årsvis.

Hvis du vil bruge e-cigaretter til afvænning skal du vide et par ting om dem:

Hvor finder du vejledning til e-cigaretter som nikotin afvænningsmiddel?

Til e-cigaretter som rygestopmiddel vil du ikke finde officielle vejledninger. Det er fordi sundhedsstyrelsen ikke anerkender det som rygestopmiddel. Det har for virkningen ingen betydning. For at sundhedsstyrelsen kan anerkende det, skal der være mange andre kriterier opfyldt.

Indtil videre er e-cigaretter altså ikke et officielt anerkendt rygestopmiddel. Men derfor kan det jo godt virke. Det bliver bekræftet af mange der har haft succes med det. I værste fald lykkes det dig ikke. Eller du ender med at skifte fra cigaretter til e-cigaretter. Det er ikke det samme som et endeligt rygestop. Men det er i hvert fald langt bedre og sundere end at hænge på smøger.

Og billigere er det også.

Brug ecigaretter med omtanke og omhu

Til e-cigaretter findes mange forskellige varianter af damp. Dvs. væsker til damping. Basen er mere eller mindre ens for alle. Det er en glycol-glycerin opløsning som er uskadelig. Og så er der en masse tilsætningsstoffer.

Det er bl.a. nikotin, samt en masse forskellige smagsaromaer. Nikotinens virkning ved inhalation er velkendt. Men det samme gælder ikke al de ting som folk kan finde på at blande i damp basen.

Alt fra THC eller CBD olie, diverse smagsstoffer, whisky, eller anden alkohol kan finde folk selv på, at blande væsken. Og det kan gå helt galt. Hvis du inhalerer olieholdige dampe i længere tid, kan du få en såkaldt kemisk lungebetændelse. Det sker når der kommer stoffer i lungen, som lungevævet ikke kan tåle.

Brug andres erfaringer

På nettet kan du finde megen information om e-cigaretter. Der findes også fora for folk der bekræfter at e cigratter er et effektivt rygestopmiddel. Vær altid opmærksom på hvem der står bag informationerne. Det gælder ganske generelt al information du finder på Internettet. Alle kan skrive hvad de vil, der er ingen kvalitetskontrol eller sandhedskrav.

Brug uafhængige kilder, led efter videnskabelig information, og find brugerfora. Fx på de sociale medier. Der kommer du i kontakt med folk der selv har prøvet det og samlet erfaringer.

Fx har du brug for en nedtrapningsplan for at komme af med nikotinen. Det kan sagtens lade sig gøre at bruge e-cigaretter som rygestopmiddel. Du skal bare være indstillet på at det også kræver en målrettet og konsekvent personlig indsats.

Det gør det altid, når du vil gennemføre et rygestop.