En god kontorstol er en absolut nødvendighed, ikke en luksus

Når du bruger mange timer på at sidde ned til dit arbejde, så er kontorstolen det helt forkerte sted at spare penge på. En dårlig eller halvdårlig kontorstol vil muligvis spare dig nogle udgifter her og nu, men i længden kan den komme til at koste dig dyr.

Vores rygsøjle er en sofistikeret mekanisk konstruktion. Den skal bære hele kroppens vægt, minus benene, og holde overkroppen oppe. Den består af mange bevægelige led, ryghvirvlerne. Mellem disse hvirvler sidder bruskskiver der er fyldt med væske. De agerer som stødepuder og er udsat for enorme belastninger.

Her finder du en rigtig god guide til kontorstole. Der kan du læse alt om forskellige modeller, deres funktion og stil. Det er vigtigt, at du finder en kontorstol der passer netop til dig. Kun den rette kontorstol vil passe på din ryg. En god kontorstol er ikke en luksus. Den er en nødvendighed for at din ryg kan holde igennem en dag med lange stillesiddende timer.

Hvad sker der i rygsøjlen, når du sidder ned?

Vores rygsøjle er bygget til konstant bevægelse. Den kan klare enorme belastninger. Vægtløftere der løfter over 200 kg er et godt eksempel på hvor sej rygsøjlen er. Dette vil ikke sige, at vægtløftning er smart for ryggen. Det er det ikke. Men endnu værre end vægtløftning, er at sidde stille.

Når du bevæger dig, skifter belastningen på bruskskiverne hele tiden. Det er måske små bevægelser for hvirvlerne, men de betyder at presset på bruskskiverne hele tiden skifter. Og det er netop hvad de er designet til.

Når du sidder stille, er belastningen meget ensartet. Især når din ryg bliver krum, hvilket automatisk sker når du sidder ned i længere tid. Så sakker ryggen sammen. Det betyder at en del af bruskskiven belastet konstant og væsken bliver presset mod skivens anden ende. Og det er bruskskiverne ikke bygget til. Dette konstante pres gør, at vævet med tiden giver efter, og buler ud.

Diskus prolaps er en bivirkning af siddende livsstil

En diskusprolaps sker, når en bruskskive, eller diskus, bliver presset så meget, at den buler ud. Det elastiske væv der omslutter væsken kan ikke længere holde, og disken får en bule. Ryghvirvlerne omslutter også rygmarven, og derfra løber hovenerver ud igennem hver hvirvel. Der er ikke megen plads. Når en af disse nerver bliver klemt af en diskusprolaps, så har du et meget alvorligt rygproblem.

Det kræver dyr og langvarig behandling. Og det meste af disse behandlinger er ikke, eller kun delvist omfattet af den offentlige sygesikring. Diskus prolaps kræver langvarige fysioterapeut behandlinger, og der er ingen garanti at de også hjælper. I værste fald skal du have en rygoperation.

Sådan beskytter en god kontorstol din ryg

En god kontorstol hjælper dig med at holde ryggen rank. Det værste er, når din ryg sakker sammen, som beskrevet ovenfor. Det kræver en enorm selvdisciplin, megen øvelse, og koncentration, at holde ryggen rank igennem længere tid.

En god ergonomisk kontorstol støtter ryggen de rigtige steder. På den måde bliver rygsøjlen aflastet og hjulpet til at holde sig rank. En god kontorstol skal ikke ses som en udgift, men som en vigtig investering i dit helbred.